Atelje Azil se nahaja v ljubljanskem avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto (stavba Hlev). Prednostno je namenjen umetnikom_cam, ki delujejo na področju glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti. Nastal je iz nuje, konec leta 2006, ko je bila ekipa zavoda Art središče primorana zapustiti prostore na Goričkem in si poiskala začasni »azil« na Metelkovi. Po vrnitvi ekipe nazaj na Goričko, je Atelje Azil začel izvajati rezidenčna gostovanja tujih umetnic_kov ter s tem prispeval k razgibanemu ustvarjalnemu vzdušju Metelkova mesta.
Daljših rezidenčnih programov se je od leta 2010 udeležilo več kot 35 umetnikov_ic, ki so svoje zaključno delo predstavili_e v obliki razstave, koncerta, zvočnega zapisa, performansa, predavanja, delavnice, raziskave, specifične naloge ipd.

Rezidente_ke izbiramo z vabili za sodelovanje pri določenem projektu, preko prijavnega obrazca, in enkrat letno (marca) razpišemo odprti poziv na program »Umetnica_ki na delovnem izzivu«, ki je namenjen umetnicam_kom iz Slovenije s prebivališčem izven Ljubljane (glej npr. poziv za leto 2021).

V Ateljeju Azil so dobrodošli umetnice_ki tudi ostalih umetniških disciplin, kakor tudi ostale_i ustvarjalke_ci in kulturne_i delavke_ci.

Umetniške rezidence lahko trajajo največ tri mesece, najugodnejši čas za gostovanje pa je od pomladi do jeseni.


Pretekli rezidenti

Opis prostora
Atelje s površino 40 m2 vključuje delovni in bivalni prostor, ki sta ločena s stekleno steno. Opremljen je z osnovnim pohištvom (postelja, mizi, stoli, omare, hladilnik) in električnim grelcem/klimo. V istem nadstropju so še kuhinja, WC in tuš, le-ti so v skupni uporabi petih prostorov (Ateljeja Azil, treh umetniških ateljejev in A-Infoshopa). Omogočen je dostop do Wi-Fi.

Atelje Azil zagotavlja:
– povezavo z lokalnimi umetniki in kulturnimi delavci,
– pomoč pri realizaciji rezidenčnega projekta,
– pomoč pri predstavitvi produkcije v Metelkovi mestu ali drugih prostorih v Ljubljani,
– pomoč pri promociji,
– ob predhodnem dogovoru tudi skupno iskanje načinov sofinanciranja rezidence (12    mesecev pred pričetkom projekta).

Stroški rezidence zajemajo:
– stroške prevoza,
– stroške za osebne potrebe,
– materialne stroške za izvedbo projekta,
– prispevek za stroške prostora.

Ustvarjalci_ke naštete stroške navadno krijejo sami_e, ob predhodnem dogovoru pa lahko financiranje delovnega obiska poskušamo zagotoviti skupaj. Za prijavo klikni tukaj!

Interesente_ke prosimo, da pošljejo:
– kratko obrazložitev, čemu so si za rezidenčno gostovanje izbrali Atelje Azil,
– kratko predstavitev načrtovanega projekta oz. dejavnosti, ki jih želijo predstaviti,
– primere svojega dela ali naslov svoje spletne strani in kontakt.

Ustvarjalce_ke prosimo, da upoštevajo specifiko okolja, v katerem se nahaja Atelje Azil. Koncentracija klubov, organizacij, skupin, umetnikov, aktivistov in obiskovalcev v Metelkova mestu zagotavlja stimulativno ustvarjalno okolje. Hkrati pa bivanje v tem kompleksu zahteva tudi določeno mero potrpežljivosti.

Za vse dodatne informacije nam pišite na elektronska naslova: natasa.serec@gmail.com (Nataša Serec, KUD Mreža), s pripisom ‘Rezidenca – Atelje Azil’.

X