Delovni obisk: 16. 10. 2016 - 20. 11. 2016

Willhelm Grässlich je konceptualni umetnik, avantgardni poet, glasbenik in raziskovalec kulturne zgodovine. Deluje v polju sodobne evropske underground-avantgarde in objavlja knjige o avantgardi, ki mejijo bolj na konceptualno umetnost ter igra eksperimentalno glasbo (noise band Uncle Grasha’s Flying Circus, avantgardni industrijski jazz band Surfin’ Bazooka in drone-doom Lhostejnost). Sodeluje in improvizira z različnimi vizualnimi in mnogimi drugimi eksperimentalnimi umetniki ter aktivno deluje v  gore/grindcore zasedbah, kot sta Bambulkyne Dobrodružstvá a Den Lumíků. Ureja tudi dve DIY distribuciji, eno osredotočena na neodvisno literaturo (Pravěk), drugo na raznolike ekstremno eksperimentalne muzike (Pravěk Noise Section).

Ob različnih umetniških projektih je dejaven na področju raziskovanja kulturnih študij in študent doktorskih študij na Inštitutu za ekonomske in socialne zgodovine na Fakulteti za umetnosti, Charles University v Pragi. Tudi aktiven član v Centru za študij popularne kulture, t. j. neprofitne organizacije na področju popularne kulture, ki je ključen dejavnik za družbeno imaginacijo in prezentacijo. Objavlja za češke revije HIS Voice, Lógr ali H_aluze.

Med bivanjem v ateljeju Azil na Metelkovi je raziskoval kulturo slovenskih fanzinov. V Dobri Vagi je predstavil trenutno raziskavo in različna avantgardna umetniška dela srednje-vzhodne Evrope (delno iz Pravěka in Pravěk Noise Section distribucije) skupaj s predavanjem o teoretičnih kulturnih študijah.

Poleg tega je Willhelm Grässlich oglušil Slovenijo dvakrat – v živo na oddaji Radia Študent (povezava spodaj) in na noise sekciji Mrož fest v Menzi pri koritu na Metelkovi.

Založba:

http://en-praveknoisesection.blogspot.si/

http://www.pravek.eu/

Glasba:

http://unclegrashasflyingcircus.bandcamp.com/

http://lhostejnost.bandcamp.com/releases

https://www.youtube.com/watch?v=A7wsrQEWInc

http://bandzone.cz/denlumiku

http://bambulkynedobrodrustva.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/watch?v=Jh_REcJHoU8

Teorije kulturnih študij:

http://cspk.eu/

http://www.hisvoice.cz/cz/index.html

http://www.logrmagazin.cz/

 

X