Improcon – mednarodni kongres svobodno improvizirane glasbe, umetnosti in misli – je kreativna platforma z glasbenimi delavnicami. Odvija se enkrat v letu pod taktirko hrvaškega društva Gokul v so-organizaciji s slovenskima društvoma KUD Mreža in Klubom Metulj – mladinskim centrom Bistrica ob Sotli ter z avstrijskima partnerskima organizacijama Schaumbad – Freies Atelierhaus z Gradca in Šopron Shuffle – Trans European Music Meetings z Dunaja.

Prizorišče festivalskega dogajanja Improcon je v Spomen Domu v Kumrovcu na Hrvaškem, vsako leto v drugem tednu avgusta. Od odprtja leta 1974 je bil Spomen Dom eden najvidnejših gospodarskih in gostinskih obratovalnih objektov v bivši Jugoslaviji, kjer so se zvrstile večje politične konference in seminarji. Po zaprtju v letu 1991 so vznikale ideje in načrti o rekonstrukciji Spomen doma, obsegajočem več kot 90.000 m2. Navkljub obsežni zgodovinski in kulturni zapuščini le-ta ostaja nedotaknjen in večinoma v neuporabi do današnjih dni.

Naš glavni namen prirejanja Improcona – kongresa improvizirane glasbe, umetnosti in misli je vzpostaviti mednarodna umetniška in idejna sodelovanja, povezovanja in razvijanja med glasbeniki in plesalci, performerji, body artisti, vizualnimi umetniki, teoretiki, zvočnimi inženirji, novinarji, kuratorji in promotorji s polja svobodno improvizirane glasbe. Na  minulem festivalu se je združilo in sodelovalo več kot 70 umetnikov z raznolikih področij umetniškega ustvarjanja iz različnih držav – Francije, Italije, Nemčije, Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Madžarske itd. S ciljem, da kreirajo sveže ideje in drugačne pristope ter oblikujejo nove vezi v prihodnosti.

Improcon je festival z glasbenimi delavnicami, kamor je vsakdo z zanimanjem do tovrstnega pristopa h glasbi, dobrodošel, čeravno festival ni namenjen širši publiki. V Spomen Domu, vsako leto v drugem tednu avgusta.

Improcon nudi nočitve vsem sodelujočim umetnikom v Spomen Domu in/ali v Hostlu Kumrovec z zajtrkom, kosilom in večerjo, ki jo pripravi Romani Kafenava, prva romska restavracija v Evropi, v Mariboru v Sloveniji. Dostop do tuša je v Starem Selu v Kumrovcu in v Hostlu Kumrovec.

E-mail: improconfest@gmail.com
Uradna spletna stran: Improcon

Save

X