Galerija Alkatraz se je rodila leta 1996 v sklopu kulturnega centra Metelkova mesto in od leta 1993 domuje na področju nekdanje jugoslovanske vojašnice. Galerija se nahaja v stavbi, ki je v času umikanja starih in ob prihodu novih oblasti utrpela veliko škodoje zato dolgo časa samevala. Prvotno je bila glavna politika Metelkove predvsem v spodbujanju skupnih delovnih akcij za prenovo in razvoju kulturnih umetniških dejavnosti, kjer je veljalo načelo vsi za enega, eden za vse. Pod tem sloganom so zrasle nove brigade mladih akterjev, ki so bistveno pripomogli pri samem oblikovanju njene nove podobe.

Mesto Ljubljana se je z ustavitvijo gradnje v osemdesetih znašlo pred velikim problemom, ki ga še danes ne more dokončno rešiti, to je stanovanjski problem. Ta problem pa potegne za sabo še problem umetnikov in njihovih potreb po ateljejih. Tukaj se je Metelkova pokazala kot začasna rešiteljica za veliko število mladih umetniških sil, ki so šele stopali v krut svet umetniške politike. Nadebudni akterji Metelkove so z delovnimi akcijami obnovili razpadajoče in poškodovane prostore in tako marsikateremu mlademu s stanovanjskim in ateljejskim problemom nudili začasno zavetišče. Ko so se ateljejski prostori polagoma napolnili z umetniki, je potreba po galeriji vedno bolj naraščala. Tako se je v začetku leta 1997 vzpostavila neformalna skupina umetnikov pod taktirko študentov Akademije za likovno umetnost (idejni vodja projekta sta bila Boštjan Drinovec in Nataša Tajnik), in pričel se je oblikovati galerijski program. Tedanji prvotni cilj je bil predstaviti vizualno produkcijo Metelkove.

Leta 1998 je galerija dobila kustosinji, umetnostni zgodovinarki, Bojano Piškur in Jadranko Plut, ki sta reorganizirali program galerije. Še vedno sta v svoje prostore vabili domače avtorje, obenem pa sta obogatili program s predstavitvijo tujih že uveljavljenih umetnikov. Od leta 2000 vodi galerijo kustosinja Jadranka Plut.

Galerija Alkatraz deluje v okrilju KUD Mreža. V času njenega reformiranja je galerijo sofinancirala tudi Sorosova fondacija dokler se ni umaknila iz Slovenije. Od leta 1998 jo sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

Galerijski prostor:
Galerija: 90m2 (10m x 9m x 4.5m), vključuje 30m površine zidu
Postavitev: z zabijanjem žebljev in vrtanjem v steno
Osvetlitev: halogenski sistem (20 halogenk)
Tehnika: 2 televizorja, digitalna kamera, digitalni fotoaparat, videorekorder, videoprojektor, prenosni računalnik, manjši audio sistem z mešalno mizo in 2 zvočnikoma
Sanitarije: 1 WC, tuš kabina, umivalnik

e-mail: galerija.alkatraz@gmail.com

uradna spletna stran: Galerija Alkatraz

X