Delovni obisk: 15. 03. 2015 - 31. 05. 2015

Miia Puustinen, 1990, Helsinki
“Sem študentka modnega dizajna in slikarstva na univerzi Aalto v Helsinkih. Moj študij se posveča predvsem dizajnu, vedno pa sta me bolj zanimala slikarstvo in ilustracija. Navdihujejo me tradicionalne tekstilne tehnike, kot so npr. poslikava s sitotiskom in vezenje. Moj projekt v Azilu je bilo zbiranje vizualnih spominov v aprilu in maju. V osnovi sem ilustrirala vsakodnevne izkušnje. Uporabljala sem različne tehnike – črnilo, risbo in fotografijo. Spraševala sem se, kaj je tisti trenutek, ko predmet, dogodek ali kraj, postane spomin. Drugi del mojega projekta je bil izdelati tapiserijo iz teh “zbranih spominov”. Vezenje I bo dokončano na Finskem”.

Valo Vairio, 1989, Helsinki
“Sem videast, fotograf in slikar. V Azilu sem se osredotočil na slikanje. Pogosto ustvarjam po naslednjem postopku: v okolici in na zapuščenih krajih nabiram različne predmete. Najdeni predmeti mi nato služijo kot navdih in so izhodišče novo nastajajoče slike ali kolaža.
Najdeni predmeti vedno presenetijo, če so le zanimivi v vsaj enem pogledu – po materialu, barvi, strukturi, obliki, svoji zgodovini ali občutku, ki ga sugerirajo. Sami po sebi so vedno le odpadli material, skozi svoje delo pa jih skušam vdahniti nov pomen, novo življenje in nadaljevanje zgodbe.
V Azilu sem slikal na platno, izdelal senčilo za svetilko in poslikal tri senčila poslikal. Ta so že našla svoj dom. Nekaj mojih del je še vedno moč najti tudi na Metelkovi”.

X