Delovni obisk: 13. 09. 2009 - 26. 10. 2009

Igor Hofbauer se je rodil leta 1974 v Zagrebu. Po treh letih študija je pustil tamkajšnjo Akademijo likovnih umetnosti ter se posvetil ilustriranju in oblikovanju.

Igorja Hofbauerja pozna veliko ljubiteljev alternativne glasbe, saj je zaznamoval vizualno identiteto klubske scene. Najbolj prepoznavni so njegovi plakati in letaki za zagrebški klub Močvara. Za Močvaro in druge naročnike po Evropi je oblikoval več kot 100 plakatov ter vsaj 20 ovitkov zgoščenk hrvaških in tujih bendov.

Priznanje njegovemu delu pomeni objava v knjigi Art Of Modern Rock, ki ponuja izbor najboljših glasbenih plakatov zadnjih 50 let (Paul Gruschkin in Dennis King, 2004).

Njegovi liki so videti kot da prihajajo iz znanstveno fantastičnih filmov petdesetih in šestdesetih let. Tvorijo bizarno družino dlakavih bitij, trgovskih potnikov, morskih psov, ptičev, razžaganih gospodinj, plešočih okostnjakov …, njihove tragikomične zgodbe pa so največkrat postavljene v okolje, ki nas spominja na moraste sanje in Lyncheve filme.

Igor je v zadnjih letih začel risati tudi stripe. Tematiko zanje črpa iz svoje soseske, Novega Zagreba, in filmov, ki ga navdušujejo. Lani je pri zagrebški založbi Otompotom in portugalski založbi Chili Com Carne izdal svoj prvi stripovski album Prison Stories.

Na rezidenci v Ateljeju Azil se je posvetil skiciranju novega stripa, ki ga bo konec leta izdal v samozaložbi. Glavno prizorišče serije sličic je ponovno Novi Zagreb, »junaki« pa so ostareli prebivalci blokovskega naselja. Življenje ostarelih ljudi, ki jih srečuje le v dvigalu ali na hodniku, buri Igorjevo domišljijo. Vendar ga, kot pravi, ne zanimata tematika odtujenosti in svet surove realnosti, temveč svet sanj. V njem so znani ljudje in prostori videti povsem drugače kot v stvarnosti, kljub temu pa nimamo težav z njihovim prepoznavanjem.

Poleg skic za svoj novi strip je Igor v času rezidence za Menzo pri koritu naslikal tudi sliko v velikosti 2×2 m, ki ponazarja nekakšen miselni vzorec dejavnosti kluba.

Poglej intervju, ki ga je z Igorjem Hofbauerjem opravil Ivo Poderžaj, posnel pa ga je Jasper Spoelstra: https://vimeo.com/7285628

X