Delovni obisk: 20. 03. 2009 - 10. 06. 2009

Andrea Pirovano živi in dela v Londonu. Dejaven je na zelo različnih ustvarjalnih področjih: je risar in karikaturist, organizira glasbene dogodke, vodi ustvarjalne delavnice za otroke. Od leta 2005 pa se ukvarja tudi s performansom in igra v skupini Pissinboy (www.catapulterecords.com).

Andreo zanimajo prostori neodvisne kulturne produkcije ter posamezniki in skupine s klubske glasbene scene. Osebnosti, ki ga pritegnejo med organizacijo dogodkov, jemlje za snov pri snovanju risb, posterjev, karikatur in stenskih poslikav. Tako ga je na rezidenco v Atelje Azil pritegnila želja pobližje spoznati AKC Metelkova mesto; njegov utrip in tamkajšnje obiskovalce, aktivne umetnike, aktiviste, rokodelce, organizatorje kulturnih dogodkov in predvsem razumeti način, kako prostor Metelkova funkcionira in se transformira v času.

Prvo polovico rezidence je Andrea posvetil predvsem spoznavanju utripa AKC Metelkova mesto in Ljubljane. Opazoval je dnevno in nočno dogajanje, pomagal pri organizaciji dogodkov (predvsem v Menzi pri koritu), užival v pogovorih z obiskovalci in dejavnimi uporabniki prostorov Metelkova mesta ter natančno spremljal kulturni program. Na več obiskih se je seznanil tudi z Art Središčem na Goričkem.

Drugo polovico rezidence je Andrea – prek procesa ‘brainstormingov’, skiciranj, testnih poskusov itd. – posvetil načrtovanju in izvedbi notranje stenske poslikave v Menzi pri koritu, ki jo je poimenoval “Lokalne karikature”, ter zunanje stenske poslikave motiva podgane na sprednji steni stavbe Metelkova 6. Pri izvedbi obeh projektov mu je bila v pomoč in spodbudo ilustratorka in oblikovalka Anna Ehrlemark.

Svoje bivanje in delo na Metelkovi sredi neprekinjenega dnevnega in nočnega dogajanja, ki ga je iz Ateljeja Azil spremljal tako rekoč 24 ur na dan, je opisal kot zelo intenzivno, pa tudi naporno izkušnjo.

Intervju, ki je bil opravljen v sklopu intenzivnega projekta v tujini, študentov iz Goucher Collegea iz Baltimora, Maryland.

www.andreapiro.co.uk

 

X