Delovni obisk: 14. 04. 2017 - 02. 05. 2017

Ana Vujić, švicarsko-srbska umetnica in umetnostna kritičarka, že dolgo časa preizprašuje družbeno kritiko, urbanizem in ulično umetnost ter preučuje prikazovanje družbeno-ekonomskih realnosti in konfliktov skozi medijsko podobo. Tega se loteva na umetniški način z najdenim materialom in grobimi instrumenti, v tem specifičnem primeru pa uporablja še posebej ogromne formate v pustem kontrastu bele in črne barve.

Globlji motivi umetnice so v iskanju resnice, kritičnem pristopu predstavitve in plastenja golih temačnih stanj v trenutni krizi ter ustreznih emocij in zanikanju le-teh. Tovrstni vpadi in predstavitve družbenih podob v krizi naslavljajo emocije brezciljnosti in upanja, brezupa in jeze ter dosežejo vrhunec v Alfons Muchi – vzbujajoči alegoriji melanholije, ko utrujen in pasiven Zahodnjak naveličan zaspi pred časopisjem ali TV ekranom.

V svetu sodobne umetnosti nudi Ana Vujić neverjetno prenovljen pogled na vlogo umetnosti v družbi in močno trditev, kako lahko umetnost obdeluje in preoblikuje individualne in kolektivne emocije v podobe, s čimer dopušča in omogoča potlačenim reakcijam, da zavzamejo enkrat glasno, drugič melanholično obliko.

O Ani in njenem delu (v nemščini): http://www.rsi.ch/cultplus/article.xhtml?storyId=8793070&hashTagId=

X