Tolkalec Seijiro Murayama se je rodil leta 1957 v Nagasakiju na Japonskem. Leta 1972 je začel izvajati improvizirano glasbo pod vplivom Vinka Globokarja in muzikologa Fumia Koizumija. Ko se je leta 1999 preselil v Pariz je začel plodna sodelovanja na področju sodobnega plesa, gledališča in performansa. Nastala so partnerstva s glasbeniki, kot so: Michel Doneda, Jean-Luc Guionnet, Éric Cordier, Lionel Marchetti in Mattin – med mnogimi drugimi. Po več kot desetletju bivanja v Evropi se je leta 2013 preselil nazaj na Japonsko, od takrat se občasno vrača v Evropo.

Njegov umetniški princip je vztrajanje na ideji o pluralnih ali interdisciplinarnih odnosih med glasbo in drugimi umetniškimi disciplinami: ples, video, slike, fotografije, literatura itd, zato sodeluje z mnogimi glasbeniki, skladatelji in zvočnimi umetniki . Improvizacija je zanj vedno v ospredju tudi, če ni njegov umetniški cilj. Njegov pristop temelji na pozornosti do prostora in kraja, energije publike ter do kakovosti in doživljanja tišine na različnih ravneh.

Seijiro Murayama je v zadnjem desetletju večkrat obiskal eno izmed svojih najbolj priljubljenih začasnih rezidenc – Atelje Azil. Ob zaključku dvotedenske rezidence, bo 13. januarja v soboto, ob 17. uri izvedel solistični nastop. Zaradi omejene kapacitete prostora lahko povabimo zgolj 15 ljudi, zato nam, prosim sporočite na e-mail: info.kudmreza@gmail.com, če se želite udeležiti koncerta.

Poleg Seijira Murayame bomo letos v Ateljeju Azil gostili kar nekaj daljših rezidenc. Aprila prihaja južnokorejski improvizator in skladatelj akustične, elektronske in elektroakustične koncertne glasbe ter intermedijski umetnik,Hunjoo Jung. Maja bomo gostili ilustratorko Katrin Kadelke in razvijalca internetnih aplikacij ter novelista Maria Sieberta iz Nove Zelendije, Septembra prihaja stripovski umetnik Vincent Pernollet, član razvpitega francoskega kolektiva Le Dernier Cri, novembra pagostimo finska ilustratorka in grafičarko Ullo Aatinen.

Sobota, 13. 1. 2018, ob 17.00 – Atelje Azil, Ljubljana

X