Marmelada je medžanrski umetniški laboratorij oziroma platforma namenjena izobraževanju, medsebojnemu oplajanju različnih umetniških zvrsti, razmišljanju o aktualnih družbenih tematikah, predvsem pa prostor za eksperimetniranje. V letošnjem letu bomo izvedle_i dva dela. Prvi del zajema gibalne vsebine (zračne akrobacije, sodobni ples), gledališko igro ter glasbeno skupinsko improvizacijo. Glasbeno-uprizoritvene žanre bodo povezovale teoretske, družbeno angažirane tematike (zatiranje, družbena pozicija LGBTIQ+ skupnosti, feminizem, …), ter uporabne veščine režije, s pomočjo katerih bomo črpale_i navdih za nadaljno raziskavo. Za udeležbo je zaželeno poznavanje vsaj enega od obravnavanih glasbeno-uprizoritvenih področij, ni pa obvezno. Prijave sprejemamo do 25. 5. 2021.
 
ČETRTEK (16.00-21.00)
 
16.00-17.30 Plesni klas, mentorica: Tajda Podobnik
17.45-19.00 Teoretska delavnica -Zatiranje”, mentorica: Barbara Polajner (KUD Transformator)
19. 15-20.45 Delavnica gledališke igre – Odrski lik, mentor: Jaka Andrej Vojevec (KUD Matafir)
 
PETEK (14.00-19.00)
 
14.00-15.30 Delavnica sodobnega cirkusa: Zračne tkanine, mentorica: Danijela Zajc
15.45-17.15 Delavnica: Feministični MEME, mentorica Eva Jus
17.30-19.00 Glasbena delavnica, mentor: Andrej Fon
19.00-20.00 Marmelada pred parlamentom
 
SOBOTA (10.00-16.30)
 
10.00-11.00 Delavnica ABC o LGBT, mentorica: Neja Berlič
11.15-12.45 Delavnica gledališke igre – Odrski lik, mentor: Jaka Andrej Vojevec (KUD Matafir)
13.15-14.45 Delavnica sodobnega cirkusa: Zračne tkanine in kvaliteta gibanja, mentorica: Danijela Zajc
15.15-16.30 Marmelada: raziskava, jamm session
 
NEDELJA (10.00-17.00)
 
10. 00-11.30 Delavnica sodobnega plesa – plesna improvizacija, mentorica Tajda Podobnik
12.00-13.30 Delavnica: Real – Time praktična režija (za vsakogar), mentor: Jaša Jenull
14.00-15.30 Glasbena delavnica: improvizacija, mentor: Andrej Fon
15.45-17.00 Marmelada: raziskava, jamm session
 
Udeležba je brezplačna! Potrebno je plačilo kotizacije 50€ (poravnate 27.5. ob prihodu), ki se ob zaključku vrne, vkolikor opravite vsaj 80% prisotnost. Po zaključenem programu prejmete certifikat o udeležbi. Za čaj in kavo bo poskrbljeno, za hrano poskrbite same_i.
Za prijavo štejemo izpolnjen obrazec: https://forms.gle/i2g2FrdxiGgk29yf7
Organizacija: KUD Mreža/Marmelada
Kontakt: elektronska pošta: marmelada.art.lab@gmail.com, telefon: 040366522 Danijela
Projekt podpira MOL, Urad za mladino
*Program je okviren. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.
 
GLASBENA DELAVNICA
 
Delavnica bo glasbeno igrišče. Improvizirale_i in instantno komponirale_i bomo ne glede na glasbeno predznanje in izkušnje. Pomembni bodo pozornost, želja po zvočnih dogodivščinah, odsotnost glasbenih predsodkov, trenutek, odločitev. Glasbenice_ki vabljene_i k udeležbi z glasbili, tisti ki se nimate za glasbenike, prinesite čimveč svojih okončin. Za kramo bo poskrbljeno!
 
PLESNI KLAS
 
Plesni klas se bo pričel z vajami za razvijanje ravnotežja in koordinacije ter za ozaveščanje telesa. Sledilo bo spoznavanje različnih gibalnih vzorcev po prostoru in s tem razvijanje zavedanja telesa v prostoru. Zaključile_i bomo z učenjem in plesanjem kratke koreografije, torej z izboljševanjem gibalnega spomina, telesne pripravljenosti in muzikalnosti.
 
PLESNA IMPROVIZACIJA
 
Spoznale_i se bomo z različnimi improvizacijskimi orodji, tehnikami in nalogami. Na začetku bo raziskovanje osredotočeno na razvijanje lastnega kreativnega plesnega izražanja, nato pa se bomo osredotočile_i na improviziranje znotraj skupine in na ustvarjanje improvizirane plesne kompozicije. S tem bomo spodbudile_i iskanje nepoznanih gibalnih vzorcev in izoblikovanje kreativnega mišljena znotraj skupine.
 
DELAVNICA GLEDALIŠKE IGRE
 
Na delavnici bomo raziskovale_i, kako brez dolgotrajnih priprav vzpostaviti odrski lik, vzpostaviti odnos z drugimi liki in zgraditi odrski prizor. Pri tem bomo uporabljale_i tehnike, vaje in igre iz gledališča zatiranih in improvizacijskega gledališča. Končni cilj je vzpostaviti strukturirano, a vendarle odprto odrsko prezenco, ki omogoča improvizacijo, odzivnost in povezovanje z drugimi elementi.
 
DELAVNICA ZRAČNE TKANINE
 
Na delavnici se bomo ogrele_i s tanlnimi vajami za izboljanje moči, vzdržljivosti in koordinacije telesa. V zraku bomo raziskovale_i element bočnega ključa (“hip lock”) ter element gugalnice. Raziskava bo vodila v druge elemente preko statičnih ali dinamičnih prehodov. Tako bomo s pomočjo osnovne pozicije telesa na zračni tkanini prehajale_i v druge, bolj zahtevnejše pozicije.
 
ZRAČNE TKANINE IN KVALITETA GIBA
 
Na delavnici bomo preko različnih kvalitet talnega giba s sodobnega plesa ter fizičnega teatra raziskovale_i zračno gibanje. Naučile_i in izbrale_i bomo določeno zaporedje gibov, ki jim bomo dodale_i različne kvalitete gibanja. Tako se bomo učile_i kako v določeni fuguri ostati s čim manj truda, hkrati pa ozavestiti in gibati celotno telo v različnih intenzitetah.
 
DELAVNICA: ABC O LGBT
 
Na delavnici bomo spoznale_i osnove o LGBTIQ+ identitetah in razmislile_i o političnem pomenu Parade ponosa in LGBTIQ+ aktivizma v Sloveniji. Če bo čas, se bomo dotaknile_i še LGBTIQ+ reprezentacije v umetnosti, prostor pa bo tudi za vprašanja v stilu “vse, kar ste si želele_i vedeti, pa si niste upale_i vprašati”.
 
DELAVNICA: ZATIRANJE
 
Na delavnici se bomo spoznale_i z osnovnimi zatiranja, ki vodijo do družbenih neenakosti in hieraričnih razmerij moči. Kot teoretsko osnovo bomo brale_i Zapiske o zatiranju Juliana Boala ter besedilo v besedi in gibu reflektirae_li ter analizirale_i. Metodološko se bomo opirale_i na metodo gledališča zatiranih.
 
DELAVNICA FEMINISTIČNI MEME
 
Meme, sličica s (praviloma) humorno vsebino je eden od vidnejših fenomenov sodobne speltne kulture. Kar je po svoje zanimivo, glede na to, da živimo v času, ko se (pogosto cinično) poudarja in poveličuje pomen edinstvenosti posameznice_ka. Izraz meme izvira iz mimesis (gr.) in označuje nekaj kar se širi preko imitacije. V okviru se bomo na kratko spoznale_i s širšim kulturnim kontekstom memov, pregledale_i nekaj primerov feminističnih uporabniških profilov ter strani na socialnih omrežjih, ki so se specializirala za feministične meme in se preizkusile_i v oblikovanju lastnega feminističnega mema. Cilj delavnice je, da vidimo s kakšnimi prijemi lahko uporabimo humor in meme kot »umetniško« formo za subvertiranje prevladujočega patriarhalnega diskurza.
Zaželjeno je, da imajo udeleženke_ci računalnik, tablico ali pametni telefon.
 
DELAVNICA: REAL-TIME PRAKTIČNA REŽIJA (za vsakogar)
 
V delavnici se bomo spoznale_i z nekaterimi praktičnimi dramaturškimi mehanizmi, ki jih lahko izvajalke in izvajalci ozavestijo in s pridom uporabljajo, tako v fiksnih predstavah, kot v sklopu improviziranih dogodkov. Pravilo trojk, stopnjevanja, dinamične kompozicije, ponavljajoče situacije, potujitveni učinki in efektivno povezovanje različnih medijev so samo nekateri izmed principov, s katerimi lahko popestrimo, poglobimo in nadgradimo praktično vsak umetniški dogodek. Te preproste tehnike pa lahko v svojem delu ozavesti in razvija čisto vsak.Teoretične principe bodo spremljali kratki praktični prikazi in preizkusi.
 
OMENTORICAH_JIH:
 
NEJA BERLIČ od leta 2017 sodeluje z Društvom Parada ponosa kot trenerka, vodja projektov, piska projektnih prijav, lektorica in še kaj. Kot trenerka vodi raznovrstne delavnice po Sloveniji za mlade in odrasle, usposabljala pa se je za trenerstvo predvsem v sklopu mednarodnega projekta Outside In – Transforming Hate. Je tudi članica trenerske ekipe Izobraževalnega centra Kurt Löwenstein (Nemčija), ki izvaja mednarodne socialistične in feministične seminarje za mlade. Trenutno študira socialno delo, poleg tega pa je tudi članica društva Kvartir in poje v Feminističnem pevskem zboru Z’broke.
 
ANDREJ FON (1980) je slovenski glasbenik (klarinet, saksofon, gajda, brenkala, tolkala, petje, doma narejena glasbila.) Ukvarja se z glasbo različnih žanrov (rok v opoziciji, no wave, ljudska glasba, free jazz, svobodna improvizacija, kantavtorstvo ). Igra, ali je igral v skupinah (Strahuljarji, Kraški Solisti, Horda grdih, Žoambo žoet workestrao, Barka tone in bele plombe, Buče 4, Samo gromofon, Tropičja, Olfamož, Oholo!, Svojat), kot tudi v raznih ad hoc glasbenih zasedbah z slovenskimi in tujimi glasbeniki (Irena Tomažin, Marko Karlovčec, Seijiro Murayama, Haradhan das Baul, Salamandra salamandra…) Ukvarja se tudi s pesništvom, gledališčem, izdelovanjem glasbil in izvajanjem glasbenih delavnic, komponiranjem glasbe za animacije in predstave. Kot pedagog redno sodeluje z vrtcem Vodmat v okvirih projekta kulturno žlahtnenje najmlajših. Pedagoške izkušnje si nabira že od leta 2003, ko je bil redni izvajalec kreativnih delavnic v MC Podlaga v Sežani. Bil je tudi na sedem mesečnem EVS projektu v Makedoniji, kjer je vodil delavnice senčnega gledališča v romskem centru Bairska svetlina v Bitoli. Trenutno živi in dela v Ljubljani.
 
JAŠA JENULL (1981) je diplomiral iz gledališke in radijske režije na AGRFT v Ljubljani. Za svoje zgodnje delo na področju gledališke in filmske produkcije je prejel študentsko Prešernovo nagrado in Grosmanovo nagrado. Leta 2006 je s sodelavci ustanovil umetniški kolektiv, avtorsko skupino LJUD, v kateri je do leta 2016 deloval kot režiser, mentor, dramaturg, igralec in umetniški vodja. V letih 2009 – 2011 je bil vodja pilotnega projekta nizkocenovne umetniške mobilnosti, ki ga je podprla Evropska komisija. Poleg gledališkega mentorskega dela je kot predavatelj in predstavnik novih praks redno vabljen tudi na srečanja IN-SITU (European network for artistic creation in public space), CIFAS (International Centre for Training in the Performing Arts), European Commission’s OMC expert group on artistic mobility. Od leta 2016 umetniški vodja in režiser mednarodnega kolektiva THIRD HAND, ki nastopa predvsem na mednarodnih festivalih umetnosti v javnem prostoru. V zadnjih 15 letih je realiziral preko 30 raznovrstnih umetniških dogodkov v javnem prostoru, nastopal na več kot 50 gledaliških festivalih po celem svetu ter hkrati tudi izvedel večje število praktičnih in teoretičnih gledaliških delavnic.
 
EVA JUS (1988) je uni. dipl. sociologinja kulture in prof. umetnostne zgodovine, ki deluje na več področjih. Je ustvarjalka na področju impro gledališča, gledališka pedagoginja in trenerka neformalnega izobraževanja. Dela tudi kot producentka, organizatorka dogodkov in festivalov, tu pa tam pa tudi kaj napiše. Zanima se za feministični in kvir aktivizem, rada kuha, spi in gleda televizijske kvize. Sicer pa je čisto navadna prekerka, tako da če ima kdo kaj dela zanjo in to delo tudi plača, ga z veseljem vzame.
 
TAJDA PODOBNIK je leta 2014 končala študij na Akademiji za ples v Ljubljani pod mentorstvom priznanih koreografov in plesnih pedagogov (Igor Sviderski, Ivan Mijačević, Rosana Hribar, idr.). Sodelovala je pri številnih avtorskih projektih, plesnih in gledaliških predstavah. Kot plesalka je pri različnih predstavah sodelovala s koreografinjami Vito Osojnik, Jano Menger, Kjaro Starič Wurst, Uršulo Teržan, Veroniko Valdés s koreografskim dvojcem De.not (HR), s kolektivom Bitnamuun, z umetniško skupnostjo SZ3 pa pri improviziranih dogodkih. Od leta 2015 dalje je del skupine Fourklor Branka Potočana, kjer sodeluje pri cirkuških kabaretih in predstavah in kot plesalka ali asistentka koreografije. Od leta 2017 sodeluje kot koreografinja pri večih gledaliških predstavah ter operi tudi na Madžarskem in v Litvi. Trenutno končuje magistrski študij, program Umetnost giba, na AGRFT.
 
BARBARA POLAJNER, performerka, producentka in pedagoginja gledaliških delavnic. Študirala je kulturologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je tudi diplomirala in magistrirala iz gledališča zatiranih. Od l. 2010 je izvajalka delavnic, usposabljanj in izobraževanj v tehnikah Gledališča zatiranih v Sloveniji in v tujini. Je soustanoviteljica in zakonita zastopnica Kulturno umetniškega društva Transformator. V Mariboru vodi gledališko-aktivistično skupino ZIZ. Je programska vodja Ne-festivala gledališča zatiranih. Je soavtorica in performerka v predstavah Za štirimi stenami, Gala ni šala, Narcissus, Med dvema ognjama, Objem granitne kocke, FiloZOO, Poroke brez meja, Ema, Omare stare šare, Moje prav(lj)ice, Status quo na trgu dela, Vrvica, ki je rešila svet … S prispevki o gledališču zatiranih je sodelovala na simpozijih in konferencah, prav tako objavlja prispevke ter je sourednica zbornika Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj: Gledališče zatiranih za razvoj političnega gledališča (2014), Gledališče zatiranih na delu (2018), Aktivno gled(al)išče (2020), Sodelovala kot koordinatorka projekta in mentorica usposabljanja v vseh izvedbah TAGZ.
 
JAKA ANDREJ VOJEVEC (r. 1978) dela kot režiser, performer, dramatik in mentor delavnic, Po dokončanem študiju gledališke režije na AGRFT je režiral v različnih gledališčih po vsej Sloveniji. Od leta 2012 deluje tudi na področju gledališča zatiranih. Z leti si je pridobil izkušnje tudi v številnih drugih gledaliških tehnikah: improvizacija, commedia dell’arte, bufoni, ulično gledališče, fizično gledališče itd. Kot mentor in facilitator redno vodi delavnice in tečaje različnih gledaliških metod.
 
DANIJELA ZAJC (1985), univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, deluje kot performerka, pedagoginja, producentka in tehničarka. Znanje o sodobnem plesu, performansu in sodobnem cirkusu, gledališču zatiranih, uličnem gledališču od leta 2012 leta intenzivno pridobiva predvsem v Sloveniji. Udeležila se je krajših delavnic pri mnogih svetovno znanih mentoricah_jih, kot so: Steve Boyd, Emililano Ron, Alex Allan, Gabriel Tramullas, Una Bennett, Hanna Coeckelberghs, itd. Ter daljših izobraževanj doma in v tujini: Split (Aerial teacher training C-shape&dynamics); Salzburg (aerial), Zagreb (trapez, voltage, vrv, floor work,…), Torino (stoje, tkanina, vrv, …), Ljubljana (ŠUGLA; TAGZ; TAGZ-master; sodobna klovnada, sodobni ples, lutkarstvo, gledališče zatiranih, …) Danijela nastopa samostojno ter z različnimi skupinami skupinami Fourklour – Zavod Vitkar, Feminalz -Zavod Emanat, FEM TV – KUD Mreža, Moja prav(lj)ice – KUD Transformator, Cirkusarna NaokRog in Mismo Nismo. Je avtorica različnih performansov, producentka, avtorica in izvajalka predstav: Niti in Etida za prepariran klavir (delo v nastajanju), producentka DIY kabaretov Feminizem ni šala!; so-avtorica predstav: Moje prav(lj)ice, Tatovi podob, FEM TV, Rutina, Tri kosmate, Mostovi, Potovanje v Šangri-La, Cirkus na mesec; izvajalka v predstavah: Vrvica, ki je rešila svet, Žepi polni zvezd. Leta 2019 je koreografirala performans na tkaninah zaključne produkcije MOTA, Salzburg.

X