Alpenglow 7 sodi v mednarodni vrh sodobne improvizirane glasbe, ki letos povezuje vodilne avstrijsko Štajerske in slovenske glasbene ustvarjalke/ustvarjalce. Na dvodnevnem srečanju se bo v eksperimentalnem duhu predstavilo 19 avstrijskih izvajalk/izvajalcev, ki v preteklosti praviloma še niso delili odra s 13 slovenskimi glasbenimi improvizatorkami/improvizatorji. Namen kuratorske ekipe je občinstvu ponuditi nepredvidljive in hkrati vrhunske dosežke skupnega dela desetih novonastalih zasedb.

Nastopajoči so izrazito prepoznavni ne le izključno v svobodno-improvizacijski, jazzovski ali širši eksperimentalni sceni, ampak se mnogi spretno udejanjajo tudi v novi in komorni glasbi.

Pobudnika mednarodne izmenjave sta glasbenika in vodilna predstavnika graškega združenja V:NM (Verein zur Förderung und Verbreitung Neuer Musik) Josef Klammer in Elisabeth Harnik. Srečanje se bo zgodilo v okviru koncertnega cikla FriForma, ki bo s tem sodelovanjem omogočil pogoje za realizacijo ustvarjalnih potencialov, kariernih priložnosti in pretok zamisli med domačimi in avstrijskimi izvajalkami/izvajalci.

Sodelovanje bo potekalo v dveh korakih. V prvem koraku gre za gostovanje na 13. festivalu V:NM v Gradcu med 18. in 21. avgustom 2021. Gostovanja se bo udeležilo 13 domačih glasbenih improvizatork/improvizatorjev, ki bodo vzajemno v formacijah s 24 avstrijskimi glasbenicami/glasbeniki izvedli nastope v živo. V času festivala bo na ogled tudi zvočna instalacija Interferenca, ki je delo intermedijske ustvarjalke Nike Erjavec. Zasedbe je sestavila kuratorska ekipa: Josef Klammer, Elisabeth Harnik, Nataša Serec in László Juhász. Povratna “prijateljska tekma” – Alpenglow 7 se bo odigrala v galeriji ŠKUC in Klubu Gromka 26. 8. 2021 in 27. 8. 2021 v Klubu Cankarjevega doma.

Četrtek, 26. 8. 2021

Galerija ŠKUC, 19.00-20.30

Tea Vidmar: glas
Annette Giesriegl: glas
Ana Kravanja: glas, violina
Josef Klammer: tolkala, sintetizirani glasovi

Nick Acorne: elektronika, krmilna ročica
Borut Savski: elektronika
Seppo Gründler: kitara, elektronika

Klub Gromka, 21.00-23.00

Tanja Feichtmair: altovski saksofon
Cene Resnik: tenorski saksofon
Urban Kušar: bobni

Robert Lepenik: kitara, elektronika
Samo Kutin: hurdy-gurdy
Jaka Berger: bobni, elektronika
Patrick Wurzwallner: bobni

Petek, 27. 8. 2021

Klub Cankarjevega doma, 18.30-20.30

Tilen Lebar: altovski saksofon
Se-Lien Chuang: klavir, glas
Andreas Weixler: kitara, elektronika

Yvonne Hofmeister: glas
Valentina Štrucelj: klarinet
Maria Flavia Cerrato: klavir
Franz Schmuck: tolkala

Matej Bunderla: saksofon
Katharina Klement: klavir, elektronika
Denovaire: esraj

Klub Cankarjevega doma, 21.00-23.00

Alfred Lang: trobenta
Kaja Draksler: klavir
Reinhard Ziegerhofer: kontrabas

Elisabeth Harnik: klavir
Matjaž Bajc: kontrabas
Zlatko Kaučič: tolkala

Christoph Wundrak: trobenta, eufonij
Cene Resnik: tenorski saksofon
Armin Pokorn: kitara

Organizacija: KUD Mreža/FriForma Ljubljana in V:NM Gradec
Celostna podoba: Luka Cimolini

Srečanje so podprli: Ministstvo za kulturo – RS, MOL – Oddelek za kulturo, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, SKICA – Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, Zvezna dežela Štajerska, Zvezno ministrstvo Avstrije za umetnost, kulturo, javni servis in šport, KiG! in drugi…

X