Razstava Podeželska gospoda se poigrava z različnim dojemanjem narave ter poskuša na ironičen način opozoriti na dihotomijo. Na eni strani imamo racionalen pogled na naravo, ki vedno išče načine njenega gospodovanja, na drugi pa tradicionalne družbe, ki ne poznajo gospodov in gradijo življenje v so-bivanju z naravo.

Goran Medjugorac in Art Larson se z različnimi pristopi poigravata z idejo kako zajeti naravo v medij. Oba umetnika sta v svojih raziskovanjih častilca narave in črpata svoje navdihe pri romantičnih idejah odkrivanja in kontempliranja majhnosti človeka pred naravo. Narava je vsakič vsemogočna nad človekom.

Slikar Goran Medjugorac znotraj monumentalne risbe kot avtonomnega medija poskuša z matematičnimi vzorci sintetizirati neposreden odsev narave. V njegovih potezah je zaznati natančnost, vitalnost in disciplino. Medij risbe mu omogoča živost, nezaključenost, odprtost in gradnjo umetniške forme, ki pa v procesu nastajanja naleti na omejenost in zavedanje nepopolnosti človeka v odnosu do narave.

Art Larson na video posnema življenje dreves, ki v primerjavi s človeškim življenjem deluje počasno in neskončno. Pri opazovanju se venomer sooča z lastno fizično šibkostjo in omejenostjo, ki je imanentna našemu bivanju.

Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Gorana Medjugorca in Arta Larsona Podeželska gospoda, v torek 9. maja 2017, ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.

Ogled razstave: 9. 5. 2017 – 3. 6. 2017

X