Dokumentarni film

Petek, 9. marec ob 19.00, Socialni center tovarne Rog

JULIA QUERY, VICKY FUNARY: LIVE NUDE GIRLS UNITE! (2000, ZDA, 70', angleški jezik brez podnapisov)

Prvoosebni dokumentarni film spremlja trud ameriške komedijantke, peep-show plesalke, lezbijke in hčerke feministične aktivistke, Julie Query, ki si je v letih 1996-97 skupaj z drugimi plesalkami prizadevala ustanoviti takrat prvi ameriški sindikat peep-show plesalk. Dinamično posnet dokumentarni dnevnik Julie Query združuje posnetke iz zakulisja peep-show industrije, ples, organizacijsko delo, ulične proteste, stand-up komedijo in stripovske animirane vložke Isis Rodriguez.

Live Nude Girls Unite! je prvi dokumentarni film Julie Query. S komedijantskimi nastopi je zaključila tri turneje po ZDA. Pri drugih filmskih projektih je sodelovala predvsem v vlogi producentke (dokumentarec o lezbičnem medijskem aktivizmu Dykes, Camera . . . Action!, izobraževalni film o raku na prsih All I Know: Women and Breast Cancer in Oregon). Je tudi med ustanoviteljicami festivala University of Oregon Queer Film and Video Festival. Preživlja se s plesanjem v edinem ameriškem peep-show podjetju, ki si ga lastijo in vodijo ženske, Lusty Lady.

So-režiserka in urednica Vicky Funari se posveča filmskim zapisom ženskih zgodb in dokumentarcem, ki izprašujejo spolno identiteto. Režirala je dokumentarni igrani film o življenju mehiške služkinje, Pauline, za katerega je dobila nagrado za najboljši dokumentarec na najstarejšem srednjeameriškem filmskem festivalu San Antonio Cine Festival. Vicky Funari je režirala tudi kratek eksperimentalni film Skin-Es-the Si-A, ki se ukvarja z nadzorovanjem ženskih teles. Tudi ona je delala za Lusty Lady, o podjetju pa je napisala članek, ki je bil objavljen v antologiji Whores and Other Feminists.

Povezava: http://www.livenudegirlsunite.com/film.html

live nude girls unite!