GYRL GRIP: SURGEMONY III: HERE WITH YOU (ZDA/VB)

Sobota 10.3, od 19.30 do 20.30, preddverje kluba Monokel.

Performans/instal-akcija!

Julija 2004 je Llewyn prestal/a gonadektomijo (operativno odstranitev jajčnikov) kot prvi korak k popolni spremembi spola. Lisa je celoten proces posnela na video, posnetke pa z Llewyn uporabili/a za serijo performansov oz. instal-akcij naslovljenih Surgemony.

V Surgemony I: Loving the Alien sta z besedo, akcijo in posnetki operacije ustvarili/a sliko njunega življenja pred operacijo. V tem času sta se v večinoma ukvarjali/a z odzivi prijateljev/ic in družin.

V Surgemony II: Segue sta z gibom in posnetki operacije raziskovali/a in ponovno odkrivala/i intimnost, ki jo je fizična in hormonska sprememba spola ene/ga od performerk/jev radikalno predrugačila.

Raziskav in pogovorov o intimnosti in spolnosti ljudi, ki spreminjajo spol, skoraj ni. Še manj je dostopne literature o partnerjih transspolnih in interspolnih ljudi.

Surgemony III: Here with You se naslanja na dokumentacijo iz prejšnjega performansa. Z instal-akcijo se bo poklonil obstoječim razmerjem med transspolnimi in interseksualnimi partnerji.

 

Biografije

Llewyn Maire (McCobb) je queer oz. interseksualna/en severno-američan/ka keltske krvi. Je soustanovitelj/ica tandemov in skupin: Gyrl Grip, 2 Gyrlz Performative Arts, PAN-ZEN, Insomnia Butô, and the Trans/Identity Resource Centre (TiRC). V zadnjih dvajsetih letih je ustvarjal/a in razstavljal/a v ZDA, Kanadi in Evropi. Njena/njegova zadnja dela so Sardonik Disc Jockey, projekt Try My Cabbage, vizualna razstava TOI, buto-tai instalacija „define me where I pea“ in druga dela, ki nastajajo v sodelovanju z Liso Newman (Surgemony, SRS: Stations Remain Structure, Boot Camp, itd.). Izraža se z gibom, torej živo in vizualno umetnostjo, ki vključuje tudi performans, video, zvok, petje in govorjeno besedo, instalacijske akcije, kulturni jamming in vsakdanje življenje. Njegovo/njeno delo izpostavlja, izziva in raziskuje kulturno posredovane identitete, družbene izkušnje in funkcije moči.

Lisa Newman je soustanoviteljica 2 Gyrlz Performative Arts. Delala je kot producentka umetniških dogodkov pri Two Girls Productions v Portlandu, v zadnjih letih je vodila več delavnic in konferenc, leta 2003 je izdala besedila o performansu Magdalene Northwest Edge ii: Fictions of Mass Destruction. Lani je izdala kratko zgodbo Amun CarNorthwest Edge iii: End of Reality.
Z Gyrl Grip je v zadnjih letih nastopala v performansih: Kobe (Revised), Surgemony II: Segue, Surgemony I: Loving the Alien, Boot Camp in SRS-Stations Remains Structure. Pogosto nastopa tudi s solističnimi performansi.

Povezavi:
www.gyrl-grip.net
www.2gyrlz.org